...de 1 mai,ca tot omul cu radacini infipte in pamantul comunist, obisnuit sa petreaca de 1 mai, 23 august si 31 decembrie...cam pe-acolo, n-aveam prea multe sarbatori sau zile nationale,ca deh, lucram, dar macar aveam de toate! toate, privind din perspectiva unui om care are bani si nu prea are ce sa cumpere cu ei ;) toti eram unu' si unu',cu salamul sanatos de soia, cam acelasi apartament, hainele- cam ca o uniforma si restul tacamului....faine vremuri, eram copii...
...ramasi cu gandul sarbatorilor de demult, papilele gustative in stransa legatura cu creierul prelucrau deja gust de mici cu mustar.Teama de noua lege si garda de mediu n-a invins pofta si gandul la placere.Ca orice roman get-beget, cu acte in regula , am gasit deja scuza pentru prelucrarea carnii in locuri nepermise... faptul ca edilii nu s-au grabit cu amenajarea locurilor special amenajate - doar s-a trambitat destul despre asta in ultimele zile la tv.Gratar,carbuni,carne, mustar, mujdei de usturoi, paine, plasticaraie, niste bere, suc si apa,incarcate in plase si sacose trecem digul si ne proptim in malul Muresului, nu chiar foarte departe de tocanita pdl-ista,cred, se auzea muzica populara si evident spiciul primarului , cu urari de ziua muncitorilor..
Ca in fiecare primavara , n-am reusit sa gasim un loc scutit de invazia pufului de plop, care da mari batai de cap celor ce locuiesc in zona.N-am scapat nici noi , ne-a intrat in nas, in ochi, s-a lipit si de par si de haine, alarmant de neplacut si enervant.Am luat partea buna si m-am gandit ca e vara si ninge , iar stratul de zapada nu e rece , nici nu te patrunde, l-am adoptat si ca atare , am si uitat de el.
In rest, se stie : adunatul crengutelor uscate, carbuni, foc, prajit,mancat,udat,tinut de foale, n-am uitat nimic.A iesit ca-n vremurile bune, exact ca-n amintirile noastre.
Numai ca, de data aceasta, nu ne-a fugarit nici ploaia , nici garzile de mediu , ci focu' ! exact cum se citeste: FIRE!ca-n mintea copiilor cu prea multa energie, de cate ori li se scurtcircuiteaza mintea, ies idei incinse.L-am vazut, am incercat cu apa, dar ne-a luat prin invaluire,inaintand in straturi, surprinzandu-ne intr-atat , incat abia am apucat sa adunam si sa fugim din calea lui, printre suduielile de rigoare adresate pustilor nazdravani.Cred ca s-au speriat si ei, dat fiind ca in scurt timp, pompierii de serviciu au fost la fata locului, lovind cu pliciurile de cauciuc si reusind sa stinga focul pornit de la confruntarea dintre puf si chibrit.
ce vremuri....m-a apucat nostalgia acelor timpuri ;), cu salamul cu soia...eu pana la urma nu stiu care era salamul cu soia. de fapt cum era? toate salamurile aveau si soia, sau doar anumite specialitati erau cu soia, pentru ca eu n-am sa uit niciodata gustul salamului Victoria de atunci, sau fitzosul salam de Sibiu si care cu siguranta nu continea binecunoscutul monosodium glutamat care apare in mesele noastre, azi, in majoritatea produselor alimentare...
RăspundețiȘtergerejust remember :http://www.stop-fumatul.ro/forum/viewtopic.php?f=13&t=307&sid=45388969db8872d4bd16904d9bdee52b
RăspundețiȘtergerecred ca toate erau cu soia, pentru economie :) nu-mi aduc aminte de gustul salamurilor, in schimb Adinonsmoker mi-a amintit ca "- suntem generatia care nu a stiut gustul unei banane" si-mi amintesc perfect bananele "culese" cu greu, verzi, invelite in ziar si puse pe dulap la copt :))))))